Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών:
Με έκπληξη και απορία διαβάζουμε τις ανακοινώσεις των Προεδρείων Ενώσεων αλλά και της Ομοσπονδίας σχετικά με την ανωτατοποίηση του επιπέδου εκπαίδευσης της Σχολής Αστυφυλάκων. Έχοντας ασχοληθεί εκτεταμένα με το θέμα και προκειμένου οι συνάδελφοι μας να μην πέφτουν θύματα αποπροσανατολιστικών μικροσυνδιακαλιστικών τακτικισμών, θεωρούμε χρέος μας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.
Ας δούμε τι ισχύει σήμερα: Η Σχολή Αστυφυλάκων έχει διάρκεια φοίτησης πέντε εξάμηνα και το πτυχίο της είναι ισοδύναμο με το πτυχίο σχολών του επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Τι σημαίνει όμως ισοδύναμο; Πρακτικά τίποτα. Είναι μία αναγνώριση στα χαρτιά. Τι λείπει για να θεωρείται επιπέδου πέντε; Η ανάλογη πιστοποίηση των μαθημάτων με πιστωτικές μονάδες, που σε καμία περίπτωση δε χαρίζονται. Το ίδιο ισχύει και για την ισοδυναμία του πτυχίου της Σχολής Αξιωματικών με το επίπεδο 6. Η απουσία πιστοποίησης συνεπάγεται την μη αναγνώριση του πτυχίου και τον αποκλεισμό των Αστυνομικών από διαδικασίες επιλογής που απαιτούν κριτήρια. Οι διεθνείς οργανισμοί και τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα διατηρούν δηλαδή το δικαίωμα αποκλεισμού μας, και φυσικά σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού η θέση μας είναι εξαιρετικά δυσχερής, ακριβώς επειδή το εκπαιδευτικό μας επίπεδο δεν πιστοποιείται στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι οι πιστωτικές μονάδες ECTS. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι και το πραγματικό περιεχόμενο εκπαίδευσης, μπορεί να παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και κενά.
Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, η μόνη πρόβλεψη που αφορά την εκπαίδευση, προβλέπει την παράταση της φοίτησης της Σχολής Αστυφυλάκων κατά ένα εξάμηνο. Το εξάμηνο αυτό δε φτάνει, ούτε για αναγνώριση ισοδυναμίας του πτυχίου με το επίπεδο 6, κι αυτό ακριβώς γιατί η φοίτηση στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα που απονέμουν πτυχία αυτού του επιπέδου, είναι πλέον και ορθώς κατά τη γνώμη μας τετραετής. Αλλά έστω ότι με αλχημείες το πρόβλημα λυνόταν και πετυχαίναμε μια κενού περιεχομένου ισοδυναμία, πρακτικά τι θα σήμαινε αυτό; Ότι το πτυχίο της Σχολής θα είναι σαν να είναι επιπέδου έξι, αλλά δεν θα είναι επιπέδου έξι. Το πρόβλημα της πιστοποίησης όμως που ισοδυναμεί με απαξίωση, θα παρέμενε.
Τι πρέπει να γίνει για να αναβαθμιστούν και να αποκτήσουν πραγματικό αντίκρυσμα τα πτυχία των σχολών του Οργανισμού μας;
Σίγουρα να απέχουμε όλοι από φαιδρά αιτήματα και κινήσεις εντυπωσιασμού που πάνε πίσω το αίτημα μας και αποπροσανατολίζουν τους συναδέλφους μας. Να μην υποχωρήσουμε από την αναγκαία προϋπόθεση ανωτατοποίησης, που είναι η τετραετής φοίτηση. Να εντοπίσουμε τα πραγματικά εκπαιδευτικά κενά, που κατά τη γνώμη μας αφορούν: Την απουσία εφαρμοσμένης στο αντικείμενο διδακτικής ύλης, το μη πιστοποιημένο διδακτικό προσωπικό, την απουσία σύγχρονων εκπαιδευτικών πρακτικών, όπως το παιχνίδι ρόλων και η μελέτη περίπτωσης, την απουσία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, το συρρικνωμένο όγκο των ανθρωπιστικών επιστημών στο πρόγραμμα διδασκαλίας, την απουσία ουσιαστικής αξιολόγησης, τον κυρίαρχο όγκο που καταλαμβάνουν διαδικασίες στρατιωτικοποίησης στο πρόγραμμα σπουδών, το έλλειμμα δημοκρατίας εντός των σχολών, την παντελή απουσία καλλιέργειας κριτικού και ερευνητικού πνεύματος στους φοιτητές και άλλα.
Με την υπάρχουσα δομή των Σχολών είναι αδύνατο να καλυφθούν τα υπάρχοντα διδακτικά κενά και ως εκ τούτου είναι ανέφικτη η αναβάθμιση του περιεχομένου των σπουδών και ουτοπικό το αίτημα για ανωτατοποίηση. Είναι μονόδρομος να δοθεί τέλος στις σχολές οικοτροφεία και στον παρωχημένο και αναχρονιστικό τρόπο εκπαίδευσης. Είναι αναγκαία η ίδρυση Αστυνομικής Ακαδημίας με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με εκπαιδευτικό συμβούλιο, Κοσμητεία, Πρυτανεία, μέλη ΔΕΠ, Ακαδημαϊκή Συνέλευση και Φοιτητικούς Συλλόγους κατά τα πρότυπα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ είναι απαραίτητη η πιστοποίηση των μαθημάτων με πιστωτικές μονάδες. Είναι αναγκαίο να εκφράζεται το όραμα για ομογενοποίηση του προσωπικού, που θα προκύπτει από ενιαίο τρόπο εισαγωγής σε μία και μοναδική σχολή ανωτάτου επιπέδου.
Οι εξελίξεις τρέχουν. Η επιστήμη και η τεχνολογία εξελίσσονται διαρκώς και ο Έλληνας αστυνομικός παραμένει στο περιθώριο της κοινωνικής εξέλιξης με παρωχημένα και αναχρονιστικά εργαλεία.
Αν οι υπεύθυνοι των πανηγυρικών ανακοινώσεων δεν κοροϊδεύουν συνειδητά και πράγματι πιστεύουν τα παραμύθια περί ανωτατοποίησης, αυτό το γεγονός από μόνο του προσθέτει ακόμη ένα ατράνταχτο επιχείρημα στην επιχειρηματολογία μας για την αναγκαιότητα ουσιαστικής αναβάθμισης του περιεχομένου της εκπαίδευσης.
Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για τις προθέσεις της παρούσας πολιτικής ηγεσίας να σκύψει πραγματικά στο πρόβλημα. Όταν μάλιστα έχει προβεί σε χιλιάδες προσλήψεις ειδικών φρουρών και συνοριοφυλάκων με εκπαίδευση κυριολεκτικά στο πόδι. Μακάρι να διαψευσθούμε.
Η κοινωνία και οι συνάδελφοι μας ζητούν Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η κυβέρνηση φέρνει Πανεπιστημιακή Αστυνομία, με ανεκπαίδευτο προσωπικό. Έτσι οραματίζεται η παρούσα ηγεσία τη διασύνδεση και προσέγγιση της Αστυνομίας με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Η Γραμματεία της Δ.Ε.Κ.Α