Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Δ.Δ. Αυλώνα Αττικής η επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού να υπάγει το τοπικό μουσείο Ζυγομαλά υπό την εποπτεία και διαχείριση του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.
Επί της ουσίας οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη μη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και για το γεγονός ότι ο μουσείο αντί να υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείο Πολιτισμού στην πραγματικότητα μετατρέπεται σε παράρτημα ενός άλλου φορέα. Η τοπική κοινωνία θα στερηθεί ένα πολιτιστικό αγαθό ενώ ταυτόχρονα αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του Ιδρύματος Ζυγομαλά ενάντια στη θέληση της ιδρύτριάς του, Λουκίας Ζυγομαλά.
Ας μη λησμονούμε ότι στη διαθήκη Ζυγομαλά απαγορεύεται έστω και η μετακίνηση των εκθεμάτων του Μουσείου από τις θέσεις που τα τοποθέτησε η δωρήτρια πολλώ δε μάλλον η μετακίνηση τους εκτός μουσείου.
Αντιθέτως, στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου αναφέρεται:
«1. Μεταξύ του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (Μ.Ν.Ε.Π.) που αποτελεί ειδική περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μουσείου Ζυγομαλά που συστάθηκε ως κοινωφελές ίδρυμα με το άρθρο 3 του β.δ. της 26ης Απριλίου/4 Μαΐου 1951 (Α΄ 130) και τελεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, επιτρέπεται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με αντικείμενο την προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου Ζυγομαλά.
- Το Μ.Ν.Ε.Π., στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και την ευθύνη λειτουργίας του Μουσείου Ζυγομαλά, που περιλαμβάνει ιδίως την καταγραφή, τεκμηρίωση, φύλαξη, συντήρηση, έκθεση και προβολή των εκθεμάτων και των κτιρίων του Μουσείου Ζυγομαλά, καλύπτοντας τα έξοδα λειτουργίας του τα οποία βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Για την υλοποίηση των ανωτέρω και στο πλαίσιο των συμφωνούμενων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλόμενων, επιτρέπεται η απασχόληση προσωπικού του Μ.Ν.Ε.Π. στο Μουσείο Ζυγομαλά.
- Για την παρακολούθηση της εκτέλεσης της προγραμματικής σύμβασης ορίζεται κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Μ.Ν.Ε.Π. και της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Ζυγομαλά. Η Επιτροπή Παρακολούθησης αποφασίζει για κάθε θέμα σχετικό με τη λειτουργία του Μουσείου. Μπορεί, ιδίως, να αποφασίζει το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου Ζυγομαλά, τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στον χώρο του Μουσείου, τον δανεισμό και την παραχώρηση των αντικειμένων της Συλλογής του Μουσείου, τη θέσπιση εισιτηρίου, καθώς και τη δημιουργία πωλητηρίου ή αναψυκτηρίου…»
Το νομοσχέδιο επρόκειτο να ψηφισθεί αύριο και ήδη οι κάτοικοι του Αυλώνα δηλώνουν έτοιμοι να κινηθούν νομικά κατά του νομοσχεδίου.
«Η τοπική κοινωνία Αυλώνα, οι φορείς, Σύλλογοι καθώς και ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Αυλώνα έχοντες έννομο συμφέρον, σε περίπτωση ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου, θα προσφύγουν εναντίον του καθώς και των υπευθύνων, διοικητικά, αστικά και ποινικά για ακύρωση των πράξεων της Διοικήσεως απαιτώντας ταυτόχρονα πάσα θετική και αποθετική ζημία καθώς και αποκατάσταση ηθικής βλάβης την οποία υφίστανται ένεκα της παράνομης εναντίον τους συμπεριφοράς και η οποία προκαλείται από την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου καθώς και της κατάστασης εις την οποία έχει περιέλθει το μουσείο Ζυγομαλά επί δεκαετίες».
Υπογράφουν τη δήλωση οι εξουσιοδοτημένοι προς τούτο δικηγόροι Αθηνών
1) Κων/νος Γώγος
2) Κων/νος Παχής
3) Αγγελική Τσέλου
4) Παναγιώτης Χασιώτης
Ήδη υπάρχει εξέλιξη από την πλευρά του Υπουργείου καθώς φαίνεται ότι έχει κατατεθεί νομοτεχνική βελτίωση για απόσυρση των παραγράφων 2 και 3 του νομοσχεδίου.
Ωστόσο, οι κάτοικοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου.
Το μουσείο Ζυγομαλά είναι λαογραφικό μουσείο το οποίο βρίσκεται στον Αυλώνα Αττικής.
Ιδρύθηκε το 1937 από την Λουκία Ζυγομαλά με την υποστήριξη του συζύγου της Αντώνιου Ζυγομαλά, με την εξοχική κατοικία της οικογένειας να αποτελεί τον χώρο του μουσείου. Μετά τον θάνατο της το μουσείο περιήλθε στην κυριότητα του ελληνικού κράτους σύμφωνα με τη διαθήκη της, και κατα περιόδους ήταν ανοικτό για το κοινό.
Η πλήρης επαναλειτουργία του μουσείου έγινε κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990 με την διεύθυνση του μουσείου να αναλαμβάνεται από επιτροπή σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ανάμεσα στα εκθέματα του περιλαμβάνονται πλήθος χειροποίητων παραδοσιακών κεντημάτων, παραδοσιακές φορεσιές, παλαιές οικοσυσκευές και έπιπλα, καθώς και πληροφορίες για τα εργαλεία και τρόπους παραγωγής των αντικειμένων που εκτίθενται. Η συλλογή κεντημάτων που διαθέτει θεωρείται ιδιαίτερης αξίας καθώς αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα της κεντητικής παράδοσης της Αττικής και Βοιωτίας, και βραβεύτηκε στη 13η Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1925 με 2 χρυσά βραβεία. και είναι ένα σημαντικό δείγμα της ελληνικής κεντητικής του 20ου αιώνα .
Με πληροφορίες από το museumfinder.gr
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr