Ο δείκτης γεννήσεων της Ιαπωνίας ήταν πέρυσι ένας από τους χαμηλότερους παγκοσμίως, πολύ κάτω από το όριο που χρειάζεται για να διατηρηθεί ο πληθυσμός.
Η χώρα είναι σε πανικό και αναζητεί τρόπους για να αυξήσει επειγόντως τις γεννήσεις. Κι έτσι χρηματοδοτεί μαζικά ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που θα φέρει κοντά μοναχικές καρδιές.
Το λογισμικό αφήνει κατά μέρος χαρακτηριστικά όπως το εισόδημα, η εξωτερική εμφάνιση και η ηλικία, παίρνοντας αποφάσεις με βάση αποκλειστικά ένα «συναισθηματικό πηλίκο», όπως αποκαλύπτουν αξιωματούχοι της χώρας.
Το πρόγραμμα μπορεί έτσι να φέρει κοντά ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό πιθανών ταιριών, αυξάνοντας τις πιθανότητες για κάτι θετικό.
Το «συναισθηματικό πηλίκο» προκύπτει μόνο από όρους όπως οι κοινές αξίες που μοιράζονται δυο άνθρωποι, οι προσωπικότητές τους και τα άλλα στοιχεία του χαρακτήρα τους.
Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση χρηματοδοτεί με 19 εκατ. δολάρια την τεχνολογία, που θα επιτρέψει στους κατά τόπους δήμους να επιστρατεύσουν το πρόγραμμα για να φέρουν κοντά τους μοναχικούς πολίτες τους.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι μισές από τις 47 επαρχίες της Ιαπωνίας χρησιμοποιούν ήδη ανθρώπινες υπηρεσίες συνοικεσίων, δεν τα πάνε όμως και πολύ καλά. Η Σαϊτάμα, στα βόρεια του Τόκιο, ξόδεψε το 2019 κάπου 144.000 δολάρια σε τέτοιες υπηρεσίες, είδε όμως μόλις 21 ζευγάρια να ενώνονται με τα δεσμά του γάμου.
Η Ιαπωνία λέει πως ο αριθμός των γάμων έχει μειωθεί κατά 200.000 από το 2000 ως και πέρυσι.