Αρνητικό ρεκόρ «χτύπησαν» οι διασωληνωμένοι με κοροναϊό την Τετάρτη, αποδεικνύοντας ότι με 613 ασθενείς σε ΜΕΘ πρέπει να απομακρυνθούμε από οποιαδήποτε συζήτηση για άρση του lockdown.
Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα – και με τα συνολικά κρούσματα να μένουν σταθερά πάνω από 2.000 – η εικόνα είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντική έπειτα από ένα μήνα σε καθεστώς lockdown.
Tα στοιχεία για τα νοσοκομεία και ειδικά για τους διασωληνωμένους είναι μελανά. Στις 7 Νοεμβρίου που ξεκίνησε το lockdown ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 234 και μέσα σε δύο εβδομάδες διπλασιάστηκαν. Στις 19 Νοεμβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 504 και σήμερα – παρά τη χτεσινή μείωση σε 596 – ανέρχονται στους 613.
Από αυτούς, οι 276 ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 18-39 και 40-64 χρόνων, επιβεβαιώνοντας την ιατρική εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός καταφέρνει «τυφλά» χτυπήματα στα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και δεν είναι ιός που θα πλήξει κυρίως τους ηλικιωμένους. Μάλιστα, οι διασωληνωμένοι ηλικίας 18-39 χρόνων ανέρχονται σήμερα σε 13 έναντι 12 που ήταν χθες.
Άλλοι 337 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που βρίσκονται με μηχανική υποστήριξη αναπνοής ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65 χρόνων και άνω, με τα 2/3 αυτών να είναι άνδρες.
Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση την έχουν δεχθεί τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης όπου νοσηλεύονται το 70% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 και όπου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι από τους συνολικά 2.606 νεκρούς της επιδημίας.
Διπλασιάζονται οι αποδοχές γιατρών και νοσηλευτών που πάνε σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας
Τα νοσοκομεία Κατερίνης, Δράμας, Σερρών, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών και Φλώρινας είναι τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας που πιέζονται περισσότερο από την πανδημία, έχουν ήδη ενισχυθεί με 167 ιατρούς, 265 νοσηλευτές και 110 άτομα λοιπό προσωπικό, αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας σε συνέχεια της απογευματινής συνέντευξης Τύπου του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
«Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσής τους, μεταβαίνουν 8 γιατροί από το ΕΣΥ, 5 παθολόγοι, 2 γενικοί ιατροί και 1 καρδιολόγος, που σήμερα υπηρετούν σε νοσοκομεία της Αττικής και στο κέντρο υγείας Λυγουριού Αργολίδας» συνεχίζει η ανακοίνωση του υπ. Υγείας.
Για τους 8 αυτούς γιατρούς και για όσους συναδέλφους τους από το Ε.Σ.Υ., γιατρούς και νοσηλευτές, στις ειδικότητες που χρειάζονται οι κλινικές COVID, συνδράμουν στην προσπάθεια των νοσοκομείων «πρώτης γραμμής» που έχουν ανάγκη στην παρούσα φάση, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας καταθέτει αύριο νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία προβλέπει διπλασιασμό των αποδοχών τους για το χρονικό διάστημα που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί.
Συμβολή και από ιδιωτικά νοσοκομεία
Επίσης, ο υπουργός Υγείας σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, επικοινώνησε σήμερα με τις διοικήσεις ιδιωτικών νοσοκομείων και ευχαρίστησε για τη διάθεση σε εθελοντική βάση 22 γιατρών από το δυναμικό τους, που θα συνδράμουν στην προσπάθεια των συναδέλφων τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στη Β. Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι ιδιώτες γιατροί που θα πάνε για βοήθεια στα νοσοκομεία
Αυτά είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Υγείας :
- Ο Όμιλος Hellenic Healthcare διαθέτει από τα νοσοκομεία «Υγεία», «Μητέρα», «Metropolitan» και «Metropolitan General», 9 παθολόγους, 2 πνευμονολόγους και 1 λοιμωξιολόγο.
- Το «Ερρίκος Ντυνάν» διαθέτει 2 αναισθησιολόγους, 3 παθολόγους και 1 πνευμονολόγο.
- Το «Ιασώ» διαθέτει 3 εντατικολόγους και 1 αναισθησιολόγο.
Το υπουργείο Υγείας ευχαριστεί επίσης θερμά τον Όμιλο Hellenic Healthcare, το «Ερρίκος Ντυνάν» και το «Ιασώ» και προσωπικά κάθε έναν από τους ιατρούς του ΕΣΥ και των ιδιωτικών νοσοκομείων, για την υπερπολύτιμη προσφορά αλληλεγγύης και αγάπης προς τους συμπολίτες μας.
«Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της μάχης με τον κοροναϊό, ας ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά τους» καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.