Σε συνάντηση που θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τους εκπροσώπους των ενστόλων, θα κριθεί όπως όλα δείχνουν η λύση που θα επιλεγεί από την κυβέρνηση για τον Γόρδιο Δεσμό των επίμαχων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση κυρίως με πολιτικά κριτήρια- χωρίς να παραγνωρίζεται το δημοσιονομικό κόστος- ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν οι πρώτες συσκέψεις των νομικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να αξιολογηθεί το σκεπτικό των επίμαχων αποφάσεων και η πρώτη αίσθηση είναι ότι υπάρχει η νομική δυνατότητα συσταλτικής ερμηνείας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσωπα που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση, το σκεπτικό των μελών του ΣτΕ επιτρέπει για παράδειγμα τον περιορισμό του χρονικού ορίζοντα των αναδρομικών (οι διατάξεις «τρέχουν» πίσω στον Αύγουστο του 2012), όπως επίσης την πρόβλεψη μικρότερων περικοπών από αυτές που χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές.
Τι θα γίνει με το μέρισμα που εισέπραξαν Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις
Τη δυσκολία χειρισμού της υπόθεσης αναδεικνύουν δύο ακόμα ζητήματα, κάθε άλλο παρά ήσσονος σημασίας. Το πρώτο πρόβλημα αφορά στο μέρισμα που έλαβαν περίπου 75.000 ένστολοι, με αποκλειστικό κριτήριο το ύψος των αποδοχών τους, που δεν έπρεπε να ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ. Στην περίπτωση που οι αποδοχές των ενστόλων αποκατασταθούν στα πρότερα ή σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, είναι προφανές ότι χιλιάδες ένστολοι- κυρίως χαμηλόβαθμα στελέχη- θα πρέπει να επιστρέψουν το μέρισμα.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στις μισθολογικές προαγωγές, οι οποίες είχαν «ξεπαγώσει» ως αντίβαρο στις περικοπές που έγιναν το 2013. Όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η όποια αναπροσαρμογή των αποδοχών θα πρέπει να γίνει με βάση του νέους βαθμούς των ενστόλων- κάποιοι πρόλαβαν και πήραν δύο βαθμούς- κι αυτό πολλαπλασιάζει το ετήσιο κόστος για το μισθολόγιο τους, με τους πρόχειρους υπολογισμούς να ανεβάζουν το κονδύλι κατά τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά, δε, στο πότε θα ξεκινήσει το Δημόσιο να… πληρώνει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους, από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι οι φετινές εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιδόσεις επιτρέπουν την κάλυψη έστω μέρους του κόστους, χωρίς να να κρύβουν τον προβληματισμό τους για την επόμενη χρονιά, για την οποία το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει επί του παρόντος «κενό» 911 εκατ. ευρώ.